Friday, 13 December 2013

Kemanisan lepas Nikah atau Kemanisan Sebelum Nikah. Pilihan ditangan kita :)




Assalamualaikum wbt dan selamat pagi, inshaallah pagi lagi 11.42am Merlimau, Melaka. 

Tajuk hangat untuk harini. Sekadar perkongsian dan sedikit pencerahan yang nak kata sempurna, saya tidak arif sangat, so nak terima atau pon tidak hak masing-masing. Siapa rasa baik, ambil. Siapa rasa tak baik, buat tak tahu jela ya. terima kasih :)

untuk permulaan cerita, siapa pernah bercinta??? tak kira lah cinta zaman sekolah atau zaman belajar atau zaman kerja. tak kira juga cinta serius atau cinta main-main. huhuhu siapa yang bercinta jela, yang tak pernah bercinta, baca dok diam saja tau :)

ok, bila bercinta apa yang agak nya perlu pasangan ITU??? semestinya nak pasangan kita memahami, menyanyangi, menghormati, me me me la.. hehe itu selalunya apa yang setiap yang kita nak, dari segi umum ya. bukan more to specific.if more specific mesti ada baik agamanya, keturununannya. haa faham la tu, tak habis kalau macam tu :)

ok, macam ni lah senang, khas buat diri saya juga yang kadang lemah dan lalai. manusia mana yang tidak melakukan kesilapan dan kesalahan kan kan. tapi sampai bila kita nak teruskan buat benda sesuatu yang mendatangkan dosa buat diri kita. kita dah tahu dah istilah couple konon sweet bagai nak rak, konon juga kentut pon bau wangi ya. huhu istilah anak muda, teringat pula zaman muda(mcm tua sgt je ya (>_<) )

ok, seriously and be honest la kesilapan besar couple-couple ni, ish ish ish.. itu buat saya lah. tak tahu lah kalau orang lain yang memang islamic couple punya, ada ke ??? ada lah if after nikah, baru betul sweet couple until JANNAH :)

Kenapa agaknya sanggup tinggal kan orang yang kita sayang sedangkan niat kita baik ni nak mendirikan masjid. why why why??? sebab paling kuat buat saya adalah... kononnya nak jaga batas, jaga syariat. tapi... ada ke setiap masa ke kita boleh jaga, tak kira orang tu tinggi ke rendah tapi kalau dah manusia, pasti mempunyai nafsu bukan??? haa so jangan nak menafikan lah, mungkin bahasa senang faham, ringan-ringan nya, berat-berat nya, jujur dulu tak faham istilah macam ni, biasalah nerd kot dulu. huhu 

Sebab, saya tinggal orang yang saya sayang sebab saya tak nak ada 'terdosa'(betul ke ayat tu) siapa faham alhamdulillah. saya minta tolong Allah jaga kan, huhu lagi pon saya tak nak berharap dengan yang benda belum pasti jadi hak milik kita, haa memang orang cakap kita kena usaha, tapi usaha 100% positif alhamdulillah, ni tetiba 1% negatif kan tak manis tu. tak mampu jaga maruah diri, jaga lah maruah keluarga kita, kita ada mak ayah, kita ada keluarga, jangan bertindak mengikut nafsu semata. Niat baik, inshaallah semua dipermudahkan Allah :)

Sentiasa lah bersangka baik, Noraidiba please be positive people. Sesuatu yang benar itu mengumpat, yang tidak benar itu fitnah. Ingatlah wahai Noraidiba, muhasabah diri. nak yang baik, diri kena audit dulu. cukuplah Allah bagi ku. Inshaallah semua yang berlaku ada Hikmah di sebaliknya, memang tidak dinafikan perit bila situasi sebegini ya :)

Berdoalah, mohon dapat jodoh yang soleh/solehah, boleh bimbing kita ke jalan Allah. Saling melengkapi gitu. amin ya Rabb. :)

Maafkan segala khilaf saya, saya masih berusaha untuk membaiki kekurangan pada diri saya, saya perlu bimbing diri saya dengan izin Allah, bantulah saya. Tegurlah saya. Saya mohon sejuta kemaafan kepada sesiapa yang terasa akan kelakuan selama ini. Maafkan saya ya :)


p/s : walaupun orang tu imam muda/ustaz/ bilal/pelajar agama sekalipun.. apabila kita semakin jauh dengan Allah..ambillah masa untuk berfikir sejenak..Apakah orang sebegini yg mampu membimbing kita nanti?? ~ tepuk dada tanya imam ~

Wednesday, 11 December 2013

Apabila Kamsis di SERANG

assalamualaikum wbt dan selamat pagi, terpacak nya matahari depan tingkap menyinari bilik ku yang cantik dan lagi suci.. hohoho
OOkk now boleh cerita, mungkin sekarang musim histeria. manalah tak nya, setiap hari ada berlaku benda aneh-aneh je. Siapa lemah semangat tu, mau tak kena makan kaki. huhu gurau saja :) semalam berlakunya pemutihan asrama, semua kumpul pusat islam(PI), bila dibacanya ayat suci  al-quran(tak pasti ayat/surah apa) tup tup ada yang menangis meronta berlari gelak, boleh rasa gegar juga PI tu.
tapi sebelum nak cerita selanjutnya, saya nak cerita sebelum kejadian malam tadi, iaitu petangnya.. betul ke ayat saya tu ea. maaflah kalau ayat tak cantik, bahasa malaysia b je. :)

alhamdulillah rezeki, dapat makan dekat blok lain. sepanjang perjalanan pergi ke blok itu, saya berteman dengan seorang teman. tetiba je sampai blok tu, teman saya kelihatan lain. macam takut gitu. huhu mula lah saya fikir macam-macam, ish ish. sekali dah sampai bilik tu, teman saya tu lagilah lain. saya pon boraklah macam biasa, bila dah siap kami makan, seorang sahabat cakap "tu bukan dia yang cakap, kak diba cakap dengan benda tu tadi." ayoyo apa sihhh nak terkejut tu, urm entah lah ya, tapi memang tau da teman saya tu tak sihat.

inshaallah semua ok dah, tapi ada satu benda yang tak seronok. bila ada someone kena gangguan je, mesti ada yang takut nak dekat, ada yang fikir bukan-bukan, kata itu ini. apa sihhh. husnuzhon lah, mereka tak minta pon benda tu semua, yang dok fikir bukan-bukan ni kalau benda ni terjadi kat korang then orang semua buat benda sama kat korang apa korang rasa. haaa jangan nak negatif sangat, Allah ada, baca doa pelindung diri. jangan terlalu taksub mendengar yang tak baik je. OOKK?!

#terima kasih kepada sesiapa yang risau dekat saya semalam, saya takde dekat PI semalam sebab ada orang kena gangguan, cuma datang lambat sikit PI. maaf ya kepada semua. ILY all :)

Wassalam :)

Sunday, 8 December 2013

Khas buat anak nombor 2 sahaja ;)



01 : Senang memaafkan orang .
02 : Garang macam harimau tapi hanya pada sesetengah orang .
03 : Kalau gelak tak ingat dunia .
04 : Sensitif , hati lembut .
05 : Ramai peminat .
06 : Mudah menyayangi orang lain jika org itu mengambil berat tentang dirinya .
07 : Sukar melupakan orang yang dia sayang .
08 : Selalu menjadi tumpuan orang ramai .
09 : Senyuman tetap di bibir walaupun , sedang sedih .
10 : Sentiasa mengingati kawan lamanya .
11 : Romantik & penyayang .
12 : Manja & pemurah hati .
13 : Peramah .
14 : Suka memasak & bagi orang makan masakannya .
15 : Rajin .
16 : Nak tahu merajuk ke tak senang je . Kalau diam je tuh tandanya tengah merajuk .
17 : Kalau ada orang mintak tolong mesti mereka akan ditolong .
18 : Kalau tengah tidur senang jew nak kejutkan sebab tak tidur mati.

Thursday, 5 December 2013

Indahnya Bercinta Lepas Nikah

”Sesungguhnya apabila seorang suami menatap isterinya dan isterinya membalas pandang (dengan penuh cinta dan kasih), maka Allah menatap mereka dengan pandangan kasih mesra dan jika suami membelai tangan isterinya, maka dosa mereka jatuh berguguran dicelah-celah jari tangan mereka.” 

( Hadith riwayat maisaroh Ali daripada Abu said Al-Hudri)


Tuesday, 3 December 2013

Cik I Love You damn so much. May Allah bless u Cik :)



*Tanggungjawab saya adalah menjaga semangat pada diri saya sendiri, berdirinya saya dengan diri saya sendiri. SEMANGAT!


Ya Allah berikan aku kekuatan dari segi mental dan fizikal. Permudahkan segala urusan pembelajaran ku ya Allah. Berikan diri ku ini sentiasa bersangka baik dalam apa jua situasi. Amin ya Rabb. Nampaknya 'kami' tak boleh berpisah ya, sayangnya saya dekat pensyarah tu, pensyarah tu pon sayangnya dekat saya. Huhuhu FOCUS pada yang penting Noraidiba Binti Md Jidin. Semester lepas boleh, so semester ni pon mesti boleh. Jantung berdenyut abnormal sentiasa kalau kelas dengan Cik, maafkan saya ya Cik :( 

#doa usaha ikthiar tawakal (duit)
#husnuzhon
#redha

Love u Cik!!! Thanks mengajar saya pada semester juga, saya berusaha buat yang terbaik dalam subjek Cik. Mohon doa semua :)

Assalamualaikum wbt ^_________^

Sunday, 1 December 2013

Kebaikan buat semua

Assalamualaikum wbt, moga Allah ampuni segala khilaf kita. Amin ya Rabb.

Final sem, inshaallah dipermudahkan segalanya. Semangat baru walaupun sebelah tangan mampu mengharungi segalanya. Benda yang lepas jadikan tauladan. Kenangan semua itu ya. 

Belajar dari kesilapan. Bersangka baik. Niat kerana Allah, inshaallah semua dipermudahkan. Umur pon makin bertambah, tiada masa untuk main-main. Masa untuk berubah (semangat2). Think about our future(our???) hoho..  

Saya tetap dengan prinsip hidup saya bercinta lepas nikah, sesiapa yang tidak dapat menerima seadaanya atau tidak dapat memahaminya, mohon maaf dari saya. Apa yang saya nak itu kebaikan bersama bukan atas dasar 'selfish'. Saya doakan yang terbaik untuk anda anda dan anda, moga mendapat jodoh yang soleh dan solehah, nak yang baik diri pon kena baik. inshaallah

Terima kasih kepada yang pernah sayangkan sayang jaga saya nasihati saya, Allah yang mampu membalas jasa baik kalian. Banyak lagi perlu saya perbaiki diri saya yang banyak serba kekurangan ini. 

Jika benar itu yang terbaik, just move on. Saya sanggup lepaskan orang yang saya sayang dari terus melakukan dosa yang sengaja mahupun tidak sengaja. Diri ini kadang lalai akan kenikmatan dunia sampai lupa akan akhirat.

Muhasabah diri, solat sunat taubat, selawat. Allah maha mengampuni dan maha mengetahui. Niat kita baik inshaallah semua dipermudahkan. Pandanglah hikmah :)

#cinta tidak salah, tapi samaada kita membawa cinta itu kearah kebaikan atau sebaliknya. cinta wujud sebelum dan selepas cinta ke, tidak salahnya. kita yang menentukan kemana kita sepatutnya membawa cinta itu. 

Saya mohon kemaafan kepada semua, maafkan segala kekurangan saya selama ini ya.

Cinta saya buat yang Halal... Asif jiddan... Wassalam 


Tuesday, 13 August 2013

Nikah punya, bukan couple yang syok-syok ok!

CIRI-CIRI SUAMI YANG SWEET DAN ROMANTIK

1. Call isteri time waktu keje sebab nak cakap rindu.

2. Peluk isteri secara tiba-tiba.

3. Puji isteri cantik.

4. Bergurau senda dengan isteri time baru balik keje.

5. Kemas rumah atau masak bersama isteri kat dapur.

6. Urut bahu atau picit kepala isteri dengan sukarela time tengah santai-santai duduk kat sofa sambil tengok TV

7. Tolak stroller baby atau dukung anak time shopping bersama isteri.

8. Berada disisi isteri time isteri melahirkan anak.

9. Sanggup bangun pagi dan masak breakfast untuk isteri.

10. Belanja isteri pergi shopping sakan dengan ikhlas dan gembira.

11. Bagi hadiah atau bunga kat isteri walaupun bukan pada hari
anniversary ataupun birthday.

12. Dengar luahan isteri time isteri tengah sedih akibat PMS sambil bagi kata-kata semangat.

13. Rajin solat berjemaah bersama isteri dan cenderung mengajak isteri lebih dekat dengan Allah.

14. Buat candle light dinner secara mengejut


#begitu juga sebaliknya ya :)

Segala kelebihan atau kekurangan pasangan kita, itulah yang paling SWEET. Kenapa?? Dengan perbezaan terhadap pasangan kita, banyak yang kita akan belajar. Bak kata saling melengkapi, hehehe kita terima seadanya pasangan kita. InshaAllah, INDAH Mahligai yang kita bina kelak. Amin ya Rabb

Dua-dua kena soleh solehah, pasti BAHAGIA!

Friday, 26 July 2013

headache


Noraidiba tahniah anda berjaya berjaga sehari suntuk.
Malam untuk apa Noraidiba, ya Allah apa dalam kepala Noraidiba ni sampai tak boleh tidur. Kalau ya pon nak sahur, tidurlah dulu. Ini kepala punya bahagian belakang, bagai ditarik-tarik kulit kepala. Tahap apa dah Noraidiba, sabar wahai hati. Noraidiba BOLEH!!!

Ya Allah, berikan Noraidiba kekuatan. amin ya Rabb
Sahurlah Noraidiba jam 0448am dah
Sahur sahur :)

I know

lihatlah.. kuatnya dia, boleh je dia, mampu je dia.. 
ya Allah, Engkau berikan kebahagiaan untuknya, lindungi hatinya dan peliharalah akhlaqnya..
aku.. hanya ingin melihat kegembiraan buatnya, aku tidak mampu..
aku.. inginkannnya dan memilikinya, layak nya aku..
aku.. doakannya, itu aku memohon..

#melihat merasa kehidupan di bumi Allah





HATI SAKIT

Allah... :'(

Thursday, 25 July 2013

Salam Ramadhan :)

Alhamdulillah dengan rezeki di bulan ramadhan yang mulia ini perniagaan secara konvensional mendapat sambutan yang memberangsangkan. 

Dalam pada masa yang sama, printer kena service. Berapa lama?? InshaAllah naik poli ,raya dapatlah printer. Tup tup dengan business yang ASYIK, masalah smartphone pula, masalah apakah?? Jeng jeng, disebabkan sebelum ini cas 'hp' rosak, pakai lah cas yang cabut batery, lama lah juga guna.. Sampai  tak perasan bateri kembung, macam ikan BUNTAL.. Nampaknya, business by whatapp and wechat terbantut sikit.. Sikit je..

 InshaAllah REZEKI ALLAH itu LUAS :) facebook kan ada ;) walaupun hakikatnya facebook pon kurang aktif, buat melalui pesanan ringkas lah pula.. Alaaa guna 'hp' adik beradik 3310 tu.. 'hp' BNW (black n white) lah banyak berjasa.. Lama tak lama, zaman sekolah lagi :) alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah


p/s jangan mudah bersangka buruk dengan ujian Allah, PLEASE think positive.. Hidup ini bagaikan roda, ada masa diatas ada masa dibawah. Just go on with our life, nothing impossible. Allah ada, SENTIASA ADA!!!  


malu-malu tapi mahu

Saturday, 1 June 2013

17-05-2013 , jumaat , klcc
inshaAllah ingat lah tarikh ni, nasib demam tak boleh over.

Monday, 6 May 2013

Mulut mengalahkan Itik

Bebel tahap kronik

 Assalamualaikum wbt......... sempat la juga beri salam kan, kata nak jadi muslimah sejati.. >_< geram macam mana pon saya dengan budak tu, tapi letak jugak gambar wallpaper dekat hp ni.. gedik pula rasanya, gatal pon biarlah bertempat.. adoi apa masalah saya ni ea..  geram geram geram.. mentang-mentang dia tahu saya sayang dia, tapi janganlah gedik.. suka hati je nak cakap anak orang gedik.. kisah pula saya ya.. urm ok ok.. penat je taip ni sebenarnya tapi apakan daya.. haha ala letak gambar dia pon sebab nak lepas rindu sebelum tidur, pastu boleh doakan sekali untuk dia.. konon sweet la tu.. luaran je kasar dalaman lembut mengalahkan kapas kot.. ok takde niat nak puji diri sendiri tapi untuk suka-suka.. selamat maju jaya dalam imtihan 9 mei ni.. saya tahu budak tu pandai mampu buat yang terbaik dalam life dia so fighting ya.. senyum sokmo :)







Sunday, 21 April 2013

Sedar !!!

Assalamualaikum wbt , alhamdulillah dapat update lagi blog :) Lama juga tinggalkan tak silap.
Tidak kira lambat atau cepat kebenaran dari Nya PASTI. Alhamdulillah :)
Buat jahat jangan sesekali, jauh mana nak sorok jauh mana nak tipu lama kelamaan terbukti jua :)
Pintu Taubat masih terbuka Luas :)

Wednesday, 23 January 2013

Umur 21 tapi macam 12

Assalamualaikum dan salam bahagia kepada semua :)
Lama tak update blog, rindu sesangat kot .. huhu hidup makin bertambah bahagia walaupun tak nikah lagi, hoho gurau-gurau .. masam masin manis kehidupan seseorang pasti lalui kot, takde sentiasa gembira sedih bagai .. Loghat saya sekarang macam orang melakau betul dah, tahun 2011 dok melakau takde pon slang melakau, slang pantai timur ada la, itu pon sebab classmate majoriti dari sana .. Saya ingin buat pengakuan .. tutt tutt .. saya sayang semua !!! walaupun korang tak sayang saya, ada saya kisah ?? hikhik ..

*atas ni muka 21 dah tau, takde budak-budak ya >_<


Now focus yang penting, study study .. Pastu fikir nikah terus, bahaha gatalkan ?? Tak la gatal, insyaAllah dah sedia bertanggungjawab .. Doa-doakan la ya :) Saya nak bagitau sikit, sikit jeee .. Tolong ya cinta tak leh dipaksa dan cinta itu datang tanpa diduga .. So jangan la paksa-paksa, setiap orang ada hati masing-masingkan so boleh fikir logik kot, jangan nak pentingkan diri sangat ..

Saya tegaskan sekali lagi, saya serah kepada Ilahi soal jodoh ajal maut .. Dia lebih mengetahui yang terbaik buat hamba-hambaNya .. Saya undur diri dulu ya .. Jaga diri baik-baik semua .. Jangan tinggal solat :)

Assalamualaikum wbt <3